Strani

sreda, 15. julij 2015

Tiramisu in čokoladno pomarančni mousse

Mousse:
125g temne čokolade

50g masla
lupinica 1 pomaranče
70ml pomarančnega soka
2 žlice grenkega kakava
2 jajci
1 beljak
1 žlica sladkorja
100g sladke smetane 
400g temne čokolade

Čokoladne lončke sem naredila tako, da sem stopila čokolado nad paro ter jo malo ohladila. Potem sem čopičem premazala modelčke iz silikona za muffine. Nato sem jih dala v zamrzovalnik za 20 minut ter ponovno premazala s čokolado, da so lončki bolj trdni in se ne razdrobijo.


Čokolado, maslo in pomarančni sok sem stopila nad paro in dodala presejan kakav. Nato sem odstavila z ognja in primešala rumenjaka in pomarančno lupinico. Maso sem pustimo, da se nekoliko ohladi (vsaj do sobne temperature). Medtem sem stepla smetano in posebej še beljake s sladkorjem. Sneg sem vmešala v čokoladno maso in na zadnje še stepeno smetano. Mousse sem naložila v čokoladne lončke in jih postavila v hladilnik kar čez noč, lahko pa pustimo le nekaj ur. Okrasila sem jih še z lističi mandljev.


Tiramisu:
500g maskarpone
5 jajc
200g sladkorja

kava
200g bebe piškotov
kakav v prahu

Pred pripravo kreme sem skuhala približno 3dcl kave, da se je do uporabe ohladila.

Potem sem začela s kremo. Najprej sem stepla beljake v trd sneg ter v drugi posodi rumenjake in sladkor. Nato sem zmes rumenjakov dodala maskarpone ter dobro premešala. Na koncu rahlo vmešamo še beljake ter kremo postavimo v hladilnik.

Ostala mi je še sestava tiramisuja. Piškote sem sproti pomakala v kavo, za namakanje ni ravno recepta (moraš delati po občutku, enkrat jih namočiš preveč drugič premalo :) ). Jaz sem jih pomočila le za 2 sekundi iz obeh strani, nato pa postavljala v pekač. Na koncu sem jih premazala s kremo ter pred serviranjem potresla s kakavom v prahu. Lahko uporabite tudi navdani kakav, če vam grenak okus ni preveč všeč.
Tiramisu lahko naredite tudi v dveh nadstropjih, tako da porabite najprej polovico kreme, nanjo ponovno postavite namočene piškote ter na vrh nadevate še preostalo polovico kreme. Glede na to, da sem poleg tiramisuja postregla še musse, se mi je zdelo, da bo ena plast tiramusuja dovolj. :)

1 komentar: